nedelja, 28. julij 2013

Kozarci II

John

Če bi kdaj imeli to srečo in bi našli Johnov rojstni list, bi se najprej vprašali, kaj nam "Francois" poleg svojega pravega imena še skriva. In če bi si vzeli čas, bi ugotovili, da sta sentimentalnost njegove matere in njena nepojasnjena naklonjenost do vsega francoskega  v Johnu pustila sledi globokega prezira do svojega imena. Takoj ko je ugotovil, da materina ljubezen - ne glede na to, kako neskončna je - ne olajša zlobnih soočenj z vrstniki, se je začel predstavljati z imenom, ki se mu je takrat podobno zanimivo kot barva starega laminata v njihovi šoli. Predstavljal si je, da ga bo sama nevtralnost naziva zlila z množico bolj ali manj njemu podobnih. Dobro desetletje kasneje svoje teorije ni mogel ne zares potrditi, in ne zares ovreči - preveč samosvoj je bil, da ga ljudje ne bi opazili, še vedno pa mu je nekako uspelo ostajati v sencah kavarn in predavalnic.

Ne da bi se tega zavedel, ga je iz sence potegnil Goerge, ko se je v nek petek zadnje gimnazijske jeseni pred dežjem zatekel v čajnico, kjer je John strmel v usedlino in poskušal misliti na nič. Kako dobro je to nekaterim uspevalo! On pa je v razmočenih lističih videl svetove, kjer je dekle sivih oči ni zavrnilo povabila na kavo. Skoraj se je že začel sovražiti zaradi samopomilovanja, ki je mnogim tako zelo ljubo, ko ga je zmotil Goergeev glasen prihod. Poznal ga je, saj so ga vsi - George je povsod, pa nikjer zares. Predsedstvo dijaškega sveta je po prvem zasedanju prepustil tajniku, šahovsko društvo ga je na smrt dolgočasilo, uredniška hierarhija šolskega časopisa pa mu je šla v nos. Ker ni bil na vrhu, se razume. Oboževal je moč, z  odgovornostjo pa se ni znal preveč učinkovito spopadati.

In če je bil George kralj, je John igral trdnjavo. Tiho je stal v kotu, premišljeval, in ko je končno naredil potezo, jo je odigral naravnost. Tako kot tistega dopoldneva, ko je ranjeni kralj iskal družbo med praznimi mizami in zagledal Johna, zatopljenega v drugo skodelico: "Od nekod te poznam?" "Mhm, partija šaha. Mesec nazaj," ni bil preveč zgovoren. Georgeu je to zadostovalo, da se je prisedel in pričel zlivati gnojnico na birokracijo izobraževalnega hrama, ki sta si ga delila. John ga ni poslušal, vsaj ne zares; razmišljal se je o spominu, za katerega se je prepričal, da je njegov prvi. Zaplata zlate svetlobe na babičinem parketu, ki se je premikala skupaj z vetrom, ujetim v brezo, je bila njegova mala oaza miru, ki ga je reševala pred norostjo vsakdanjika. 

1 komentar: