sreda, 12. december 2012

Ponedeljkovo dopoldne ali kako preživeti spogledovanje z dohtarji

V jutru mrzlega ponedeljka sem ob nemogoči uri namrgodeno ždela na troli in upala, da se uspem izognit  morebitnim znancem. Precej uspešno. Vsekakor mi manjka jutranjih izkušenj z javnim prevozom, ali bolje rečeno - z jutranjim prometom v prestolnici. In kaj me je pripravilo do tega, da sem sploh pomolila nos iz bajte še pred drugo kofeinsko dozo v dnevu? Obljuba, da se ne bo mogoče vpisati v višji letnik, če zraven opravljenih izpitnih obveznosti ne premorem še potrdila o opravljenem sistematskem pregledu. Briljantno, res. Informativni žur z guglom ni prinesel odgovora na moje vprašanje, zakaj je to tako nujno potrebno. Samo nekaj o tem, da je 'sistematski pregled prav dobrodošel'. Ja pa kaj še. Vredu, razumem, zdravstveno varstvo, socialna država (al neki), ampak se mi zdi, da na študente to na pali nekaj preveč. Otročaje izpod maminega krila je seveda treba pregledati, če rastejo približno proporcionalno in delodajalca bo najbrž tudi zanimalo, če bo za tekoči trak zaposlil koga brez rok. Za študente bi pa obisk lahko bil prostovoljen. Tako kot volitve. Bi vsaj imeli eno še slabše obiskano zadevo.

Kakorkoli, da se vrnem nazaj k potovanju. Na busu valda tropska vročina (misli voznika J.: Le zakaj ne bi vključili ogrevanja; uboge potnike v polni zimski opravi za polarni mraz bi lahko zeblo!), ki je skoraj skladna s temperaturo v zdravstvenem domu. Kjer normalno delovanje čutil onemogoči tudi že standardno grozljiva kombinacija razkužila/čistila za wc in obupa (tukaj so zd v veliki prednosti pred bolnišnicami, kjer se smrt voha še preden stopiš skozi vrata). Medtem ko sem neuspešno pretvarjala, da se počutim živo in prilagojeno okolju, nas je za dobro jutro nahrulila sestra, nam v roke potisnila najbolj trapaste vprašalnike, kar sem jih srečala - ena cela stran je samo o konzumiranju alkohola - in nas na grozo mojih sotrpink pozvala, da sezujemo čevlje, ker gospa tehtnica noče biti umazana. In potem se zgodi fenomen, za katerega sem mislila, da smo ga prerasle enkrat v ... osmem razredu? Ampak ne, 'jaz se že ne bom tehtala' je bil drugi najpogostejši stavek, takoj za 'jaz sem ful debela'. Oh, sladki paradoks, ko to izjavljajo punce, ki skupaj s torbo polno študijskega gradiva tehtajo slabih 45 kil. Tehtalna panika še ni popolnoma izzvenela, ko se je zaradi napotitve na odvzem krvi začela nova.

No, tako sedim tam z zavihanimi rokavi in minimalno vzdihi na minuto, ko sestra odjemalka (tole sumljivo spominja na ribo napihovalko) z zgroženim pogledom prekine svoj rutinski postopek. Naslednjih nekaj minut sem porabila za to, da sem jo prepričala, da živobarvna podplutba na roki ni posledica vbrizgavanja nedovoljenih substanc (moji podočnjaki barve globokomorskega jarka niso bili ravno v pomoč - tu so pa oni krivi, ura bi bila niti pol devet, jaz pa sem govorila že z več ljudmi kot na cel povprečen dan), ampak moje neprevidnosti prejšnjega tedna, ko sem prekmalu po odvzemu krvi neodgovorno naokrog prenašala nakupovalne vrečke. * Po tem, ko jo je moj krvodajalski kartonček končno prepričal, da nisem na horsu, sem ji jo drznila prosit, če bi bilo možno, da mi tisto ampulco krvi vzame iz druge roke. "Ah ne, sej maš v levi več žil, bom drugo poiskala." No, ni je našla.

Med čakanjem na izvide laboratorijske analize so nas poslali v klet (Klet v mojem slovarju predstavlja občutljiv prostor, kamor greš samo po krompir, če si doma. Ali pa če moraš ful nujno na obdukcijo.) v neko wannabe predavalnico. Zgubila bi še tisto malo rišpekta, ki sem ga premogla, če bi se sumljiv uvod o spolnosti in nevarnostih alkohola razvil naprej v začrtani smeri. Za dvajsetletne mulce je že takoalitako prepozno, ali pač? In ker sem prijazna in ker poskušam pisat uravnoteženo, sem se odločila, da bom pohvalila izbiro teme za zdravstveno vzgojo brucev - rak na modih in na dojkah. Ko je bila popolnoma zadovoljna z našim šlatanjem rakavih modelov tkiv, nas je še s toplimi izvidi poslala nekaj nadstropij višje na srečanje z zdravnikom.

Izvidi so hecna stvar. Milijon kratic in številk, od katerih poznaš samo svoje ime in rojstni datum. To pa te nikakor ne odvrne od tega, da ne bi poznavalsko buljil v različne vrednosti svoje krvne sestave. Dodatni stolpec orientacijskih vrednosti me je rešil petnajstih minut besnega guglanja, ko bi na podlagi krvne analize  poskušala ugotovit, če je z mano vse vredu. Oziroma če ni, da si izmislim primeren izgovor, zakaj to je tako. Ker dohtarjem se ne daje niti najmanjšega razloga za to, da bi te v svojih prostorih obdržali trenutek dlje, kot je to res nujno potrebno. Nato pa me je Zdolgočasena zdravnica v kraljestvu svoje ordinacije obvestila, da je z menoj vse v najlepšem redu.
(Hvalabogu, ampak) to bi ji lahko povedala tudi sama.

* Mini opozorilce: pest kornfleksov in dva deci mleka se NE smatrajo kot hrana, če imaš namen se znebiti skoraj pol litra krvi. Telo se odloči, da te bo izdalo, in začne izklapljat vidne živce, ušesa napolni vedno bolj glasen beli šum, center za ravnotežje se začne pretvarjati, da v bistvu ni nikoli obstajal ... in podobno. Ampak ker se zavedaš, da bi padanje skupaj pomenilo cel kup dodatnih vprašanj in precej zaskrbljene interakcije z osebjem, se preprosto odločiš, da taka mehkužna stanja niso zate, se privlečeš do prve klopi, kjer globoko dihaš (ampak ne preveč, da ne bi kdo česa posumil) in poskušaš zgledat živ. V tem postajam že pravi ekspert. : )

4 komentarji:

  1. Tiste grožnje o nezmožnosti vpisa v drugi letnik brez opravljenega pregleda so se pri nas izkazale za neresnične. Potrdilo, ki se nahaja v omarici poleg mene, namesto v referatu fakultete je odlična podlaga za to trditev. Torej: pregled je najbrž popolnoma izbiren.
    Je pa super, da veš, da je s tabo vse v redu. Glede na to, da opravijo samo osnoven pregled krvi itak ne morejo ugotoviti česa drugega, kar ne bi opazila že sama, ko bi te dnevno bolela glava. Ali pa bi ti zjutraj odpadla noga...

    OdgovoriIzbriši
  2. @NuckinFuts Ti si na pedagoški, ne vem, še to pol šteje. ;) In, prosimlepo, pusti mi malo zadovoljstva v jamranju. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, NuckinFuts, ti party pooper. :P

    Aja, lušten blog, dobro berljiv. Keep up the good work.:) Priporočil ga je pa zgoraj omenjeni osebek.

    Sitni so s temi sistematskimi. Jaz vem 100x več o samem sebi kot lahko oni kakorkoli ugotovijo o meni s tistim odvzemom urina, pregledom zob in posvetom pri dohtarju. Edino kar se mi zdi uporabno pred vsem skupaj je predavanje o raku.

    OdgovoriIzbriši